Printattavasta elektroniikasta mahdollisuuksia muotoilijoille

Oulussa Printocentin järjestämässä Printo$ampo-tapahtumassa yleisö pääsi tutustumaan painettavan elektroniikan mahdollisuuksiin konseptisuunnittelun parissa. Muotoilijoille painettava elektroniikka on esimerkki teknisestä innovaatiosta, joka avaa uusia mahdollisuuksia uudentyyppisille älykkäille tuotekonsepteille ja tuotemuotoilulle.

Printocent on teknologian uranuurtajia, ja sen saavutuksiin kuuluu mm. maailman ensimmäinen kaupalliseen tuotantoon tarkoitettu painetun älyn painokone. Kone mahdollistaa älypintojen painamisen nopealla tuotantotahdilla ohuille kalvoille. Tekniikalla voidaan mm. korvata elektroniikassa esiintyvät perinteiset sähköjohdot johtavalla musteella, jota pystytään painamaan sanomalehtipainoa muistuttavalla rullalta rullalle -tuotantotekniikalla.
Muotoilijoiden avulle uudelle teknologialle voidaan ideoida ja prototypoida uusia kaupallisia käyttökohteita sekä löytää yrityksiä, jotka ovat valmiita näitä hyödyntämään.

Printo$ampo-tapahtumassa konseptimuotoilua printattavan elektroniikan parissa päästiin konkreettisesti kokeilemaan. Osallistujat jaettiin monialaisiin tiimeihin, joille kullekin annettiin konseptin aihio työstettäväksi. Yhtenä esimerkkinä voidaan mainita kannettavaan sensoriteknologiaa sisältävä laite, jonka tuottamaa dataa pystyttiin lukemaan puhelimella hyödyntäen langatonta NFC-teknologiaa. Kahden päivän intensiivisen konseptimuotoilun jälkeen tuotteen käyttötarkoitus oli fokusoitunut, kohdekäyttäjien tarpeet oli huomioitu paremmin, ja ulkomuoto muuttunut luottokorttia muistuttavasta esineestä päällepuettavaksi teknologiaksi. Monialaisessa ryhmätyössä pystyttiin kyseenalaistamaan ja muokkaamaan konseptia tarkoituksenmukaisemmaksi. Muotoilijalla on tärkeä rooli ideoiden näkyväksi tekemisessä ja konkretisoinnissa. Uusien teknologioiden parissa tapahtuva konseptointi vahvistaa myös muotoilijan ammattitaitoa ja tuo näkemystä teknologiatuotteiden tulevaisuuden mahdollisuuksiin.

Tapahtuma: Printo$ampo 26 – 27 huhtikuuta 2018, Oulu
Teksti: Veli Kouri, Lapin yliopisto